Moszkva - 1980

 

A szovjet NOB-tag már évtizedekkel ezelőtt jelezte, hogy a szocialista táboron belül elsőként Moszkvának kell olimpiát rendezi.

Ez így is történt, és 1980-ban Moszkva lett a házigazdája az ötkarikás játékoknak. Ám a politika itt is közrejátszott: mivel a szovjetek a játékokat megelőző évben bevonultak Afganisztánba, ezért az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Jimmy Carter „megtorpedózta” a szovjetek olimpiáját.

A nyugati országok távolmaradásával Moszkva nem tudott igazi olimpiai légkört teremteni, pedig minden feltétel adott volt egy fantasztikus versenyhez. Ami végül fantasztikusra is sikeredett, és hiába volt a bojkott, mindenki úgy érezte: kár, hogy vége lett! Akkor még senki sem sejtette, hogy hamarosan a hatalmas szovjet birodalomnak is vége lesz… Fontos esemény történt még a versenyek mellett: a NOB tisztújításán Juan Antonio Samaranchot választották meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökévé, aki az olimpiai mozgalmat új utakra terelte (például profi sportolók beengedése a versenyekre, szponzorálás, üzleti vállalkozások, stb.)

A magyar küldöttség a vártnál gyengébben szerepelt ezen a csonka olimpián, és kerületünk sportolói közül is csupán egy valaki állhatott a dobogó tetejére. Ő nem volt más, mint Vaskuti István, aki kenus társával az 500 méteres táv felénél „beindította a rakétákat”, és fergeteges hajrával C-2 500 méteren aranyérmet lapátolt össze magának.

Ez volt Magyarország hetedik, és egyben utolsó aranyérme ezen az olimpián.