Helsinki - 1952

 

Magyarország négy évvel ezelőtti olimpiai szereplését nem sokan gondolták, hogy felül lehet múlni, de a versenyre kijutott sportolóknak mégis sikerült.

A magyarok szenzációsan versenyeztek az ötkarikás játékokon, amin 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel térhettek haza. A Vasas SC sportolói mellett megjelentek a Budapesti Honvéd SE versenyzői is, akik közül többen is feljutottak a dobogó legfelső fokára.

A legendássá vált Aranycsapat ezen az olimpián szerezte meg Magyarország első olimpiai bajnoki címét labdarúgásban, a vízilabda válogatott pedig harmadik alkalommal lett aranyérmes. Helsinkiben kerületi bajnokaink közül ketten szereztek aranyérmet egyéni versenyszámban: Korondi Margit felemáskorláton végzett az első helyen, Takács Károly pedig sportlövészetben „lőtt” magának egy aranyat, akinek karrierje nem volt hétköznapi. 1938-ban egy hadgyakorlaton felrobbant kezében egy gránát, és leszakította jobb kézfejét, amivel korábban pisztolyt tartott. Takács nem adta fel, megtanult ballal lőni, majd egy évre rá országos bajnokságot, később csapat világbajnokságot és olimpiát is nyert.